Kommer du ihåg den klassiska Pommac-smaken?

Att testa läsk är kul. Det passar extra bra om du vill fira något. Ta fram läskmaskinen och gör Pommac-läsk. Eller Pommac Champis, eller tutti frutti, för frågan är om du överhuvudtaget kan känna skillnaden.

sodastream

Du kanske aldrig har smakat det på riktigt? Det kanske inte har någon betydelse? Det spelar väl ingen roll vad det heter bara det är gott?

Många känner igen smaken av Pommac

Pommac brukar vara lättast att peka ut. Smak och doft är enkela att känna igen. Men du behöver inte köpa Pommac i flaska.

Det funkar lika bra med essenser. Hos allt-fraktfritt.se heter champis Fruktis.Tillverkare är som vanligt Aromhuset.

Välj mellan flera smaker som Pommac och Champis. Du får välja. Koncentraten gör att du kan blanda som du vill. Genom att anpassa mängden koncentrat kan du få olika smaker. Mängden kolsyra är också fullt ställbar.

När det kommer till koncentrat är Aromhuset bäst. De vet vad de gör, de har nämligen jobbat i branschen i 30 år. AGA är en annars välkänd aktör som inte kan leverera produkter som läskkoncentrat med hög kvalitet då butikerna betalar för dåligt.

Vikingsoda gjorde en kupp. De valde att konkurrera med Aromhuset. När de fått upp försäljningen snålade dem på råvarorna.

Aromhusets läskkoncentrat innehåller mycket mindre socker. Läskkoncentratet spädes 1 + 7. Till det använder du bara några droppar koncentrat.

Det ger mycket smak

Det bubbelvatten du kan göra hemma är mycket godare än det i butiken. Det blir mindre socker och mer smak. Det kan vara så att det är nyttigare att göra egen läsk. Detta oavsett om det blir Julmust eller Champis.

Men som om det inte räckte med det har Aromhuset maximerat smakerna i sina vanliga varianter. Först är sockret reducerat med 80%. Därefter har man tillsatt vattenlösliga kost-fibrer för att motverka det socker som finns kvar.

Det är samma relation som den mellan frukt och juice. För frukten innehåller kost-fibrer.

Du har många valmöjligheter med en Sodastream. Då kan du göra klassiska smaker som Pommac hemma. Det kan vara roligt att prova.

I Sverige vet vi vad läsk handlar om. Smakmässigt har vi i Sverige haft flest varianter. Sverige är fortfarande världsledande. Detta trots att Pripps numera ägs av Carlsberg.

Kombinationen päron och citron ger sockerdricka. Du kanske känner till att Saturnus var tidigt ute? Idag är det Aromhuset som för smaken vidare.

Champis och Pommac konkurrerar. Båda är fruktchampagne. Champagne är faktiskt också ett vindistrikt. Champis heter Fruktis som koncentrat.

En riktig fruktsoda ska både smaka och lukt lime och citron. Frågan är om inte Pripps hade den bästa smaken? Bättre än Merri, 7Up och allt vad de heter.

Julmust är en annan svensk klassiker. Den mest kända colan är nog ändå Coca cola. Men Saturnus hade Cuba Cola, i blindtester slog denna ut Coca cola.

Grape Tonic är ytterligare ett svenskt varumärke av rang. Från början såldes läsk endast på apotek, när bryggerierna tog över blev varumärket Apotekarnes ett lyckokast. Pripps har hållit på kvaliteten.

Så gör du blindtest av läsk

Börja med att bjuda in några kompisar. De får täcka för ögonen. Du talar om att du kommer att bjuda på tre olika drickor. Nämn namnet på dessa.

Det kan bli riktigt fascinerande om smakerna är nära varandra. Häll upp tre glas så får alla smaka. Sedan får de ge sitt utlåtande.

När alla svarat kan du visa facit. Du kan räkna med att det kommer att bli rätt på Pommac men att Champis och tuttifruttismaken lätt kan förväxlas. Alla kan vara med och du kan göra en tävling av det. champis essens Du kan ha en flaska läsk som förstapris.

Du kan bjuda på Pommac eller Champis hur som. Det kommer att bli både kul och gott.